Branding

Wat kwam eerst? Product of positionering?

Bram Verdonk gepubliceerd op 6 juli 2022

Bij The Good Life ligt mijn expertise binnen twee disciplines. Onze klanten help ik met positionering (de eerste stap van onze Brandup). Intern houd ik me bezig met productontwikkeling. Het bijzondere aan deze twee disciplines is dat ze elkaar niet alleen perfect aanvullen, maar dat ze zelfs niet zonder elkaar kunnen bestaan. Écht niet!

Positionering en productontwikkeling.

Een postionering kan niet ontwikkeld worden wanneer er geen product/skill is om te positioneren. Een product/skill kan niet goed vervaardigd worden zonder dat er een idee is van wat haar nut/functie gaat zijn. Hoe beter die positionering klopt, des te beter jouw product zal zijn en des te meer het zal zorgen voor winst, groei en schaalbaarheid.

Én misschien nog wel belangrijker: een sterke positionering zorgt voor meer rust en vrijheid in je onderneming én in je leven.

Om de eenvoudige doeltreffendheid van positionering duidelijk te maken, neem ik een heel simpel, niet-commercieel, hobby project als voorbeeld:

Bram, je bent gek!

Jij besluit om zelf een nieuwe tafel te maken. Bram, je bent gek. Ik ga zelf een nieuwe tafel maken, voor in mijn eigen huis. Daar komt echt geen positionering aan te pas.

Oké, maar hoe weet je dan waar je moet beginnen? Is de tafel voor binnen of voor buiten? Is het een eettafel of een salontafel? Voor hoeveel mensen is de tafel bedoeld? Moet je de tafel vaak optillen of verschuiven?

Zie je waar ik heen ga? Hoeveel je al van te voren moet weten bij een hobbyproject. Kun je nagaan wat je allemaal wilt weten als je inkomen er vanaf hangt.

Dit voelt een beetje flauw en dat is het misschien ook wel… Je hebt daar natuurlijk allang over nagedacht. Je voelde een behoefte en bent juist daarom actie gaan nemen. Maar dat is ook mijn punt en dát is precies waar postionering om draait: die behoefte.

Je wilt zo exact mogeljik achterhalen waar en bij wie een specifieke behoefte ligt. Zodat je die behoefte perfect kunt invullen. Op een manier die bijzonder is voor jouw klanten.

Klinkt logisch toch? Dat vinden wij ook. Daarom hebben we een methode ontwikkeld waarmee we jouw positionering in een aantal goed doordachte stappen kunnen achterhalen en verwoorden. Het gaat hierbij dus nog niet om een goeie slogan of een frisse huisstijl. Dat komt later. Eerst zorgen we voor een kneitergoede basis d.m.v. een kraakhelder positioning statement.

Lees meer over ons Brandup methode

Ga jij iets nieuws beginnen, loop je vast in je bedrijf, of heb je jouw plafond bereikt? Neem dan gerust contact met me op via bram@wearegoodlife.nl

kvk: 82040621 • NL862314823B01 • NL33ABNA0890951950